19 grudnia 2015

Krokiety z kapustą i pieczarkami

 

Farsz z kapusty kiszonej i pieczarek:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 400 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
Kapustę kiszoną odciskamy i  kroimy drobno, przekładamy do saganka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy ok. godziny do miękkości. Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Kiedy kapusta zmięknie, odciskamy ją na sicie i po chwili przekładamy na patelnię, mieszając z pieczarkami i cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem i wegetą.


Ciasto naleśnikowe:

  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • mleko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • olej - odrobinę dolać do ciasta i do smażenia
Miksujemy powyższe składniki przygotowując ciasto na naleśniki. Naleśniki nie powinny być zbyt grube, gdyż wtedy nie będą chciały się zwijać w zgrabne krokiety. Delikatnie smażymy naleśniki z obu stron, pamiętając że będą one jeszcze raz smażone, już z farszem i panierką.



Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Zwijamy do środka przeciwległe boki naleśnika, a następnie zawijamy w rulon.


Panierka:

  • bułka tarta
  • 1 jajko - roztrzepane
Zwinięte naleśniki z farszem panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i podsmażamy na złoty kolor.

Jeżeli chcemy zamrozić, to lepiej zamrozić przed opanierowaniem. Wtedy panierujemy naleśniki po rozmrożeniu,  tuż przed podaniem i "szybki obiad" gotowy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz