Krokiety z kapustą i pieczarkami
Farsz z kapusty kiszonej i pieczarek:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 400 gram pieczarek
- 1 cebula
- olej do smażenia
Kapustę
kiszoną odciskamy i kroimy drobno, przekładamy do saganka, dodajemy
liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy ok. godziny do miękkości.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju.
Kiedy kapusta zmięknie, odciskamy ją na sicie i po chwili przekładamy na
patelnię, mieszając z pieczarkami i cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem
i wegetą.
Ciasto naleśnikowe:
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
- mleko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej - odrobinę dolać do ciasta i do smażenia
Miksujemy powyższe składniki przygotowując ciasto na naleśniki. Naleśniki nie powinny być zbyt grube, gdyż wtedy nie będą chciały się zwijać w zgrabne krokiety. Delikatnie smażymy naleśniki z obu stron, pamiętając że będą one jeszcze raz smażone, już z farszem i panierką.
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Zwijamy do środka przeciwległe boki naleśnika, a następnie zawijamy w rulon.
Panierka:
- bułka tarta
- 1 jajko - roztrzepane
Zwinięte naleśniki z farszem panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i podsmażamy na złoty kolor.
Jeżeli chcemy zamrozić, to lepiej zamrozić przed opanierowaniem. Wtedy panierujemy naleśniki po rozmrożeniu, tuż przed podaniem i "szybki obiad" gotowy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz