1 grudnia 2015

Chleb domowy

 

          Przygotowujemy zaczyn:   

  •  50g drożdży ( pół kostki)
  • 1 szklanka ciepłej wody ( przegotowanej, ale przestudzonej; Jeśli woda będzie zbyt ciepła, drożdże nie wyrosną)
  • 1 łyżeczka cukru
Rozkruszone drożdże mieszamy z cukrem i wodą i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  • 1 kg mąki - mieszamy różne rodzaje, np. pszenną z  orkiszową, można też użyć kukurydzianej czy żytniej; Czas pokaże która mieszanka pozwoli uzyskać najbardziej odpowiedni smak chleba dla Was - w zależności od tego co, kto lubi:)
  • 1 i 3/4 szklanki chłodnej wody
  •  3 łyżeczki soli
  • ziarna, np. słonecznika, dyni, orkisz, siemię lniane 

Mąkę i sól mieszamy w misce i robimy wgłębienie. Wlewamy tam wyrośnięty zaczyn i pozostawiamy tak w misce na ok pół godziny. Po tym czasie mieszamy składniki, można dodać odrobinę oleju. Dodajemy przygotowane ziarna, formujemy ciasto i przekładamy do blachy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. 



Pozostawiamy na ok. 30, 40 minut do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem,
po czym przekładamy do piekarnika na ok 200 stopni C.
Jeśli chodzi o czas pieczenia, to sprawa indywidualna, w zależności od piekarnika.
 Mój piekarnik potrzebuje ok. 1 godziny, a po 40 minutach kiedy skórka się zbrązowi, przykrywam wierzch papierem do pieczenia, żeby się za bardzo nie spiekł. 


Wskazane proporcje pozwalają na przygotowanie 1 bochenka chleba w formie o wymiarach: 35,0 cm-15,0 cm-7,5 cm. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz