23 listopada 2015

Zapiekanka z polędwicy wieprzowej i cukinii

 

 Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 25dag ryżu
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • przyprawy do mięsa
  • curry
  • 20 dag sera żółtego

 Sos ziołowy:

  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • sos koperkowo- ziołowy z torebki

Przygotowanie zapiekanki zaczynamy od ugotowania ryżu. Odsączony ryż przesmażamy przez chwilę, dodając do niego curry.




Polędwicę kroimy na plasterki, obsypujemy  przyprawami i lekko obsmażamy z obu stron.



Przygotowujemy cukinię: obieramy, a następnie obieraczką  kroimy cienkie plasterki cukinii.



Na tarce ścieramy żółty ser. 


Przygotowujemy sos ziołowy:
W małym garnku gotujmy szklankę wody, dodajemy koperek. Mąkę rozrabiamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i sosem z torebki, dodajemy śmietanę. Całość wlewamy do gorące wywaru. Zagotowujemy i chwilę pozostawiamy na ogniu.


Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem przekładamy ryż, układamy w nim obsmażone kawałki mięsa, a następnie układamy w naczyniu plasterki cukinii zwinięte w ruloniki. Posyujemy startym żółtym serem.




Zapiekankę polewamy sosem ziołowym.




 Zapiekamy ok. 40 minut - 180stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz