16 listopada 2015

Tort z mascarpone i ananasami


Składniki na krem do przełożenia tortu:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250-500 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • dodatkowo: można dodać śmietan-fixu

Zaczynamy ubijać śmietanę, ważne żeby śmietana była wcześniej schłodzona. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie rozdrobniony łyżką serek mascarpone. Ubijamy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita kremowa masa. Tak przygotowany krem przekładamy do lodówki.


Frużelina ananasowa:

  • 1,5 małej puszki ananasów w syropie lub 1 puszka o wadze całkowitej 430 g
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody 
Przygotowanie frużeliny rozpoczynamy od rozpuszczenia żelatyny - odstawiamy ją do ostygnięcia.
Kroimy ananasy w drobną kostkę, przekładamy do garnuszka i zalewamy pozostałym w puszce syropem. Stawiamy na palniku ( średni płomień), dodajemy sok z cytryny, i rozrobioną z wodą mąkę ziemniaczaną, po czym zagotowujemy.
Napęczniałą żelatynę dodajemy do owoców, cały czas mieszając żeby się rozpuściła. Jeżeli nie uda się połączyć, to podgrzewamy dłużej na palniku, cały czas mieszając, nie doprowadzając do wrzenia.

Po przygotowaniu frużelinę studzimy i schładzamy.  Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Jeżeli po schłodzeniu będzie za gęsta, należy dodać łyżkę wrzątku ( lub stopniowo więcej, w zależności od potrzeby) i wymieszać.

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody wymieszanej pół na pół z sokiem cytryny

Pierwszy krążek biszkoptu  nasączamy ponczem, następnie wykładamy połowę frużeliny i rozsmarowujemy ok. 1/4 kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy, wykładamy frużelinę i krem. Trzeci płat biszkoptu nasączamy i rozsmarowujemy na nim krem, oraz boki tortu. Krem śmietankowy który pozostał wykorzystujemy by ozdobić tort.
Boki możemy obsypać startą czekoladą ( ważne, aby była wyjęta wprost z zamrażalnika, w przeciwnym wypadku będzie się topić w rękach), albo podsmażonymi wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz