19 listopada 2015

  Muffiny czekoladowe

           Składniki: 

Smacznego:)
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • tabliczka czekolady najlepiej mlecznej lub gorzkiej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka

    Przygotowanie:

    Przygotowujemy 2 miski: w jednej umieszczamy składniki suche, a w drugiej składniki mokre.A więc do jednej miski wsypujemy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i składniki te mieszamy ze sobą.
    W drugiej misce łączymy ze sobą pozostałe składniki, czyli: olej, jajko i mleko.
    Czekoladę możemy dodać w dwojakiej postaci - albo w rozdrobnionych kawałkach, albo możemy ją rozpuścić w kąpieli mlecznej.
    Wszystkie składniki mokre i suche mieszamy ze sobą przez krótką chwilę, aż do połączenia. Mieszamy łyżką drewnianą czy łopatka ( a nie robotem).

    Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 wysokości. Ja korzystam z silikonowych foremek, to pierwszy rodzaj jaki wypróbowałam i szczerze je polecam. Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni  piekarnika na ok. 15 minut. Studzimy na kratce. Muffiny czekoladowe możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz